Polsstokgala in Zoetermeer

Wat een prestaties! Wat een indrukken! En wat een leuke sfeer! De recordpoging van Menno Vloon om het indoor record polsstokhoogspringen te breken was heel spannend. Het publiek hield haar adem in bij de derde poging. Blijft de lat liggen?

Voor mij was het de eerste keer dat ik het polsstokgala in Zoetermeer bezocht. In het Van Tuyllpark Zoetermeer bij Ilion vond voor de achtste keer het polsstokgala plaats. Jaap van der Plaat is hier 8 jaar mee begonnen. Hij is trainer van polsstokhoogspringers. Nationale en internationale deelnemers komen naar Zoetermeer om deel te nemen.

In de sporthal van Ilion proberen acht vrouwen en tien mannen hun persoonlijk record te breken en willen als hoogste eindigen. Het publiek is enthousiast. Bij iedere aanloop van de atleet wordt er ritmische geklapt zodat de atleet nog meer energie krijgt om hoger te komen. Zodra de polsstok de grond raakt, wordt het stil. Met spanning kijkt het publiek, haalt de atleet de lat? Hij of zij is er over heen! Maar blijft de lat liggen? Als dat zo is klikt er een daverend applaus!

Mooie prestaties van de deelnemers. Bij een enkeling zie ik toch een teleurstelling op hun gezicht als hun poging mislukt maar ook stralende lachen omdat ze zichzelf weer verbeterd hebben. Voor mij zijn het allemaal indrukwekkende prestaties!

Atletiekvereniging Ilion had van het sportgala een leuk feest gemaakt met lekkere broodjes, pannenkoeken en heerlijke taarten. Enthousiaste vrijwilligers die zich inzetten om iedereen het naar de zin te maken.

En dan is Nederlands kampioen Killiana Heijmans aan de beurt. Ze smeert haar handen in met magnesium, ze tilt haar polsstok op, ademt nog eens diep in, leunt naar achter en zet aan voor de sprint. Uiterste concentratie brengt haar tot een hoogte van 4,22 meter. En is hiermee is ze de beste polsstokspringster van dit gala.

Killiana vertelt me dat ze zeven keer per week traint. Eigenlijk zes keer maar het voelt als zeven omdat de op een dag vaak meerdere keren traint. Als Nederlands kampioen wil ze haar titel blijven verdedigen. Vorig jaar had zij haar startbewijs voor de wereldkampioenschappen in Doha verdient via haar positie op de wereldranking van de internationale atletiekfederatie IAAF.

Nederlands kampioen outdoor Rutger Koppelaar en Nederlands kampioen indoor Menno Vloon gingen de strijd aan met elkaar.

Rutger Koppelaar volgde hetzelfde ritueel als Killiana. Bij zijn laatste poging legde hij de lat hoog. Hij wilde 5,66 meter springen maar de lat bleef ook bij de derde poging niet liggen en zijn beste sprong staat nu op 5,46 meter.

Menno Vloon volgt hetzelfde ritueel. Ook is de spanning van zijn gezicht te lezen. Gaat hij het Nederlandse record verbreken? Hij komt tot een hoogte van 5,76 maar de lat blijft niet liggen. Wel springt hij vandaag het hoogste van alle deelnemers. 5,56 meter!

Mooie prestaties en een gezellige sfeer! Tot volgend jaar!

 

Advertisement