Klassiek Zoetermeer 2018

Klassieke muziek is toch voor ouderen? Het heeft toch een stoffig karakter? En stijfjes?

Musici van het Residentie Orkest verrasten me gisteravond op het Marktplein van Zoetermeer op een positieve manier. Floravontuur en CKC & Partners hadden een leuk programma samengesteld, beginnend met een rondje wereldorkest, gericht op kinderen waar wij ook van genoten. En niet alleen door het enthousiasme en de blije gezichten van de kinderen! Gevolgd door talenten van CKC & Partners en het slotconcert door The Hague Brass.

Een vreemdeling met een zwemvest en een grote tas kwam vanuit het publiek het podium op. In de tas bleken allerlei ‘instrumenten’ te zitten waarop hij vrolijke deuntjes speelden. Samen met de fluit, hobo, viool, contrabas, fagot, trombone en cello werd het een vrolijke boel. Zelfs een ouderwetse schrijfmachine werd gebruikt om tot leuke klanken te komen.

Een van mijn favoriete instrumenten, de bouzouki, werd ook bespeeld. Een instrument dat niet weg te denken is bij Griekse dorpsfeesten en het bracht mijn gedachten weer even naar mooie herinneringen en zwoele zomeravonden. Er werd zelfs een poging gedaan om de sirtaki te dansen!

Tim Satink speelde de vreemdeling en hij kreeg alle kinderen mee om mee te doen met zijn handjeklap maar won ook veel sympathie. Hij werd weggestuurd doordat er een brief werd afgegeven maar mocht gelukkig weer terugkomen. En de boodschap van vanavond: met muziek heb je geen woorden nodig om elkaar te begrijpen en het maakt nieuwe vriendschappen!

Na de voorstelling “De Wereld Rond” was het de beurt aan Casper Bleichrodt om zijn talent op de fagot te laten zien. Als een van de winnaars van het HKZ-CKC Muziekconcours mocht de dertienjarige Casper met de professionele blazers van The Hague Brass optreden. Het publiek werd er stil van.

Het dansspektakel ‘Retteketet’ met jonge kinderen en onder leiding van Ita de Hes en Francine van de Kamp liet veel blije gezichten zien. De beroemde filmmuziek van Ennio Morricone werd prachtig vertolkt door het CKC dwarsfluitorkest onder leiding van Birgitta Leidelmeijer. Heerlijk om naar ‘My name is nobody’ te luisteren, een van de klassiekers van Morricone. De avond werd afgesloten door The Hague Brass, een ensemble bestaand uit blazers en slagwerkers van het Residentie Orkest.

Klassieke muziek is veel meer dan Mozart en Beethoven dat blijkt maar weer met dit avondvullend programma. De doelstelling van Floravontuur Zoetermeer en CKC & Partners om jong en oud kennis te laten maken met klassieke muziek is met deze opzet zeker geslaagd!

Advertisement