Bentwoud Buitendag

Het leek wel of het ging regenen. Donkere wolken stapelden zich op tijdens mijn fietstocht naar het Bentwoud. Ik was nog niet eerder in het Bentwoud geweest en was benieuwd wat ik er zou aantreffen.

Staatsbosbeheer had in samenwerking met de Vrienden van Bentwoud een buitendag georganiseerd. Voor jong en oud was er van alles te doen.

Het werd een superleuke middag, heerlijk genieten in de natuur. We boffen toch maar dat er zo’n mooi natuurgebied aan de grens van Zoetermeer ligt. En dat Staatsbosbeheer ons uitgebreid informeert en activeert! En hoewel er donkere wolken waren, bleef het droog en was het ideaal weer om een gedeelte van het Bentwoud te verkennen.

Hoewel het woud er nog niet is. Natuurlijk is dat mijn mening, ik verwacht namelijk van een woud veel hoge bomen. Achteraf gezien ging ik er met verkeerde verwachtingen heen. Ik had kunnen bedenken dat het Bentwoud nog niet zolang bestaat. De bomen moeten natuurlijk nog groeien! Wel trof ik een mooi natuurgebied aan en vooral leuke activiteiten.

Bentwoud ligt niet in Zoetermeer. De Oostkade die langs het Bentwoud loopt is de grens van gemeente Zoetermeer. Het park ligt in gemeente Alphen aan den Rijn, het grenst aan Benthuizen, Boskoop, Hazerswoude, Waddinxveen en natuurlijk Zoetermeer. De torenhoge flats aan de rand van Oosterheem, een wijk van Zoetermeer, hebben volgens mij een prachtig uitzicht over het Bentwoud. Een gebied wat ik zeker nog een keer ga verkennen. Een van de kraamhouders vertelde me dat het eerste gedeelte van Bentwoud, grenzend aan Boskoop de bomen al behoorlijk groot zijn. Deze staan er dan ook alweer 18 jaar. Dus er komt een vervolg over het Bentwoud!

Maar nu meer over Bentwoud Buitendag. Informatieve kraampjes maar ook doekraampjes, zoals vogelnestkastjes en bloemstukjes maken . Of je eigen broodje afbakken op een kampvuur. Een vlieger maken of een mini modelvliegtuigje. Een plakje zagen van een boomstam om er een mooie onderzetter van te maken. Een superdag voor vaders op vaderdag, zij konden heerlijk knutselen met hun ‘kroost’. Maar ook op onderzoek in de natuur met bijvoorbeeld vangnetten beestjes uit het water scheppen om beter te bekijken, een wandeltocht op blote voeten of een camouflagespel door een natuurgids. Of wat dacht je van freerunning, er was een mini parcours aangelegd. Uiteraard waren de activiteiten niet alleen voor vaders, voor iedereen was het een leuke ervaring! En laten we de boerderijdieren van de Weidemolen niet vergeten, zij kregen veel aandacht van de jonge bezoekers.

Om geen activiteit te vergeten had Stadsbosbeheer een Doe-kaart gemaakt zodat de jonge deelnemers stempels konden verzamelen, bij een volle kaart kregen ze een appel.

De winnende foto’s van de bijenfotowedstrijd waren tentoongesteld. Jammer dat er geen prijsuitreiking was, de winnaars konden niet gekomen. Laten we hopen dat er volgend jaar Groene Cirkel Bijenlandschap weer zo’n wedstrijd organiseert. Bijen zijn van levensbelang voor ons voedsel. En zo’n wedstrijd houdt de bezige bijtjes in de aandacht.

De gemeente Zoetermeer stond er met een kraam om de bezoekers te informeren dat er een grind/zandpad komt langs het huidige fietspad van de Oostkade zodat fietsers en wandelaars elkaar niet meer in de weg zitten. Daarnaast komt er ook een grind/zandpad richting DSO, de Zoetermeerse voetbalvereniging in het Bentwoud.

Ik heb maar een klein deel gezien van het Bentwoud en ben zeer benieuwd hoe de rest er uit ziet maar ook hoe dit ‘woud’ zich verder zal ontwikkelen.

Advertisement