Dag van de Architectuur in Zoetermeer

Zoetermeer heeft veel indrukwekkende gebouwen. Tijdens de dag van de architectuur kun je bij verschillende gebouwen een kijkje nemen en zijn er activiteiten voor jong en oud waaronder speurtochten, wandelingen en rondleidingen.

Ik was nieuwsgierig hoe ze van een kantoorpand een appartementencomplex hadden gemaakt en bezocht Nieuw Soetermeer aan de Engelandlaan. Het team van Knevel architecten liet trots zien hoe het kantoorgebouw uit de jaren 90 was omgebouwd tot 22 appartementen. Om eerlijk te zijn had ik het binnen groter verwacht. Voor de afwerkingen hebben ze mooie materialen gebruikt en ik was onder de indruk van de eikenhouten afwerking rond de deuren in combinatie met de marmeren tegels op de vloer. Een gebouw met verwarming en koeling en vooral duurzaam met het hele dak vol zonnepanelen. Een van de bezoekers vraagt of het logo van Zoetermeer, de mattenklopper, de inspiratie was voor het patroon in de aangebouwde witte stalen balkons. Terecht wordt er opgemerkt dat het logo voorkomt uit het wapen van Zoetermeer met de drie meerbloemen. En met een beetje fantasie kunnen we het logo van Zoetermeer terug zien in de balkons.

Aan het eind van de middag waren er lezingen over architectuur van scholen in relatie tot de visie op het onderwijs bij de Ilion Atletiekfabiek in het Van Tuyll Sportpark. Botine Koopmans, Gerrit van Es, Roel van Leerdam vertelden uitgebreid over de ontwikkelingen in de architectuur van scholen en over het onderwijs. Botine Koopmans begon over de eerste school in Zoetermeer in 1585 en Roel van Leerdam eindigde met de klasseloze school aan de Toverberg, dat in 2017 haar deuren heeft geopend.

Traditiegetrouw vindt de prijsuitreiking van de Gemma Smid Architectuurprijs plaats op de Dag van de Architectuur. Gemma Smid was van 1998 tot 2006 wethouder wonen in Zoetermeer, vanwege haar inzet voor de architectuur in Zoetermeer is de prijs naar haar genoemd. Zij wilde laten zien dat Zoetermeer een stad is met prachtige architectuur waar men graag wil wonen en werken en geen buitenwijk is van Den Haag.

Op 2 juni 2018 is deze prijs alweer voor de zevende keer uitgereikt, dit keer door Robin Paalvast, de nieuwe wethouder wonen. Hij reikte deze prijs uit aan architect Gijs Tegelberg namens Dunnett/Craven en OZ architect voor het ontwerp van Cadenza.

Een onafhankelijke jury, Brechje Pronk (architect bij Gemeente Rotterdam – Stadsontwikkeling), Reny ten Ham – van Deutekom (landschapsarchitect), Wijnand Galema (architectuurhistoricus en lid commissie ruimtelijke kwaliteit Zoetermeer) kozen het ontwerp van Cadenza omdat ze vinden dat het nieuwe complex een aanwinst is voor de binnenstad van Zoetermeer. Horeca, supermarkt en woningen zijn ingepast in de omgeving. Het theater komt beter tot zijn recht, het gat naast de passage is afgedicht en het hoogteverschil is goed opgelost.

De publieksprijs ging naar Ralph Goutier voor zijn ontwerp van de nieuwe aanbouw van het Alfrink College. Rond de 2500 mensen hebben gestemd op dit ontwerp.

Alle genomineerden kregen een oorkonde en een mooie bos bloemen. Wil je nog meer lezen over architectuur in Zoetermeer of over de genomineerden, kijk eens op de website Architectuurpunt Zoetermeer.

 

 

 

Advertisement