Westerparkdag 2018 Zoetermeer

Donkere wolken stapelen zich op als ik richting het Westerpark fiets. Het zal toch wel droog blijven? IVN Zoetermeer, de vrienden van de natuurtuin en gemeente Zoetermeer hebben een feestje georganiseerd in dit grote park. Op de laatste zondag van mei wordt de Dag in het Park gevierd.

Het is broeierig warm en het onthullen van de Dunea waterpaal komt goed uit! Robin Paalvast, wethouder van Zoetermeer en Ad de Waal Malefijt van Dunea nemen de nieuwe tapkraan in gebruik en brengen een toost uit. Vervolgens maakt iedereen gretig gebruik van dit verkoelend water. Zelfs Hannah, een witte doodle kan er geen genoeg van krijgen. Een mooie opening van de zevende Westerparkdag.

Een dag om kennis te maken met het park, met rondleidingen door de natuurtuin en het park. Ik loop langs de verschillende kraampjes en word geïnformeerd over insecten, slakken, egels, de Amerikaanse rivierkreeft maar ook over de toekomst van Zoetermeer, de verschillende burgerinitiatieven en het belang om voor onze natuurlijke omgeving te zorgen.

Stadsecoloog Hendrik Baas vertelt me dat het goed is als je je tuin pas in het voorjaar snoeit en opruimt. Zodat insecten in de winter makkelijker kunnen overleven. Bijen bereiden zich al in de zomer voor op het nieuwe seizoen. En zaaien? Ook beter in het najaar. Teken? Gelukkig schijnen deze Zoetermeer te vermijden.

De vrijwilliger van de Knotgroep Meer en Woud vertelt mij enthousiast over het verzorgen van de knotwilgen op verschillende landgoederen, de gezelligheid van deze stichting en om lekker buiten bezig te zijn. Echter voor het gevaarlijke werk kun je beter terecht bij de firma Oudshoorn. Zij stonden iets verder op en maakten een interessant houtsnijwerk.

De dierenambulance was er ook, ik draag hun een warm hart toe omdat zij onze kater Azuri hebben gevonden. Hij was twee jaar de hort op en heeft waarschijnlijk het hele Westerpark doorkruist, voordat hij in Pijnacker is gevonden. Hoe belangrijk het is als mensen een kat zien en deze gaan voeren er bij bedenken dat deze weleens weggelopen kan zijn. Het is beter om zijn huisje terug te vinden. Want onze Azuri heeft dan wel twee jaar rondgezworven maar hij was echt niet vermagerd!

Kinderen genoten van het maken van insectenhotels, nestkastjes, sieraden, egeltjes van wol en vleermuizen van karton. Voor iedereen wat wils, knutselen, timmeren, pony rijden of met een koets en niet te vergeten de kunsten leren van een jongleur.

Het schaapscheren is boeiend om te zien. De schapen van het park werden van hun warme vacht ontdaan. Niet helemaal vrijwillig maar ik denk dat ze het daarna toch wel lekker vonden. Zeker omdat het zo warm is! Uiteraard kregen ze ook een pedicure. De schaapsvachten worden naar het Buitenbeest gebracht.

Het was een heerlijke dag in de natuur en vol inspiratie ging ik weg. En pas toen ik naar huis fietste voelde ik een paar regendruppels maar geen onweer gezien en gehoord!

Advertisement