Is Halloween een feest? In Zoetermeer maken ze er een feestje van, voor de kleintjes was er al op vrijdagavond 26 oktober een trick-or-treat, voor de ‘die hards’ was er vervolgens een Halloween Walk met ‘scare-zones’ en theatershows en als afsluiter een indrukwekkende lasershow door het Nederlands Thrillerfestival.
Halloween wordt officieel op 31 oktober gevierd.
Maar wat wordt er gevierd? Ik zie alleen maar spoken, bewegende lijken met bloedspatten, zombies en nog meer enge monsters. De traditie is ooit lang geleden ontstaan maar door de commercialisering van het ‘feest’ wordt het alleen maar gruwelijker. Zou ik hier aan mee moeten doen?
Mijn eerste kennismaking met Halloween was toen ik als kind de film E.T. zag. Kinderen verkleden zich in kostuums en E.T. kreeg een wit laken over zich heen. De meerderheid van de kinderen was gewoon ‘leuk’ verkleed terwijl er maar een paar ‘enge’ figuren rondliepen. De moeder van de kinderen had zelfs een hip dierenprint jurkje aan met kattenoortjes en een masker. Ik verdiepte me toen niet in deze traditie. Het was iets Amerikaans.
Maar sinds 1982 is er een Nederland heel wat veranderd, in meerdere plaatsen zijn er nu ook Halloweenfeesten, optochten en niet te vergeten de trick-or-treats op 31 oktober. En Zoetermeer is er trots op dat zij de enige echte Halloween Walk hebben.
Maar wanneer is het begonnen en waar staat Halloween voor?
In het Nieuwsblad schreef Ludo Vervoet dat we terug moeten naar de Keltische periode, ruim voor de jaartelling, om te leren over de oorsprong van dit gruwelfeest:
“…Samhain was ook een dodenvereringfeest. De Kelten geloofden dat op deze dag er een barst in de tijd ontstond en de spirituele wereld geopend werd. De zielen van de doden kregen toestemming in deze éne nacht om terug te komen op aarde. Het begin van de winter met daarbij het vooruitzicht op bezoek van rondspokende geesten, riep de nodige angst op en wekte de behoefte aan een reeks beschermende maatregelen…
…Omstreeks de negende eeuw na Christus veranderde de naam van Samhains, onder invloed van de christelijke verkondiging in Ierland en Engeland, in All Hallows Eve(ning) (Hallow is een oud-Engels woord voor ‘heilige’), later in Hallowe’en of Halloween. De avond voor Allerheiligen.
Maar toch bleven de oude tradities behouden. Zo bleef het belangrijk om All Hallow Evening de kwade geesten te verjagen.” Als je de link volgt, kun je het hele artikel lezen.
Wat zou het mooi zijn, als de zielen van de doden voor een nacht terug mochten komen op aarde. Wat zou jij tegen je geliefde willen zeggen? Dat zou pas een echt feest zijn!
Ik ben zelf niet gecharmeerd van Halloween, ik beken dat ik zelfs als fotojournalist geen foto’s heb gemaakt, alleen maar dit verslag.
Als er op 31 oktober kinderen aanbellen dan zal ik vast voor de treat (traktatie) kiezen en niet voor de trick (het kattenkwaad)!
Toch mijmer ik “Wat is er toch mis met de Nederlandse feesten zoals Sint Maarten en Sint Nicolaas…”.