Wonderen van de natuur in Zoetermeer

Het zonnetje schijnt als ik op weg ga. Ik heb me ingeschreven voor een bezoekersdag van Weleda. Weleda is een internationaal bedrijf met natuurlijke cosmetica, zelfzorg en geneesmiddelen met het hoofdkantoor van de Benelux in Zoetermeer.
Ik ben wel benieuwd, wat kan ik verwachten? Ik ken Weleda van de Ogentroost oogdruppels en lichaamsverzorgingsproducten.

Ik verdwaal op het industrieterrein van Lansinghage, ten oosten van Rokkeveen. Veel grote vrachtwagens en gebouwen, ik voel me heel klein en kwetsbaar op mijn fiets. Uiteindelijk fiets ik opgelucht het terrein van Weleda op.
Ik word warm verwelkomd. Met een lekkere kop koffie en een gevulde koek kan ik even op adem komen in de weelderige tuin. Ondertussen is er bewolking gekomen.

Vandaag krijg ik naast een algemene presentatie van het bedrijf, een rondleiding door de tuin en de bereidingsapotheek. En niet te vergeten een workshop. De gelegenheid om de verschillende producten van Weleda uit te proberen!

“Omdat zij weet wat het beste is voor ons”

Jon Otten, event manager van Weleda, vertelt ons uitgebreid over het bedrijf. In 1921 is het opgericht door Rudolf Steiner en Ita Wegman in Zwitserland. Rudolf Steiner is de grondlegger van de antroposofie en wilde met zijn bedrijf de gift van de natuur doorgeven. Deze missie heeft Weleda nog steeds. Het bedrijf staat voor biologische teelt, eerlijke handel en milieuvriendelijke productiemethoden. En boven alles staan ze voor de natuur. “Omdat zij weet wat het beste is voor ons.”

De naam Weleda komt van de Keltisch-Germaanse priesteres, zij staat voor de verbinding van de mens met de natuur.

De uitbreiding van het Zwitserse bedrijf naar Nederland volgde snel na de oprichting. Al in 1923 werd een bedrijf met tuin in Den Haag gevestigd. Sinds 1995 werkt Weleda vanuit Zoetermeer en hier hebben ze ook een biodynamische tuin.

Ik wist helemaal niet dat dit bedrijf een antroposofische inslag heeft en ik vond het superinteressant om hier meer over te horen. Hoewel het effect van verschillende  antroposofische medicijnen wetenschappelijk niet is bewezen, geloven veel mensen in de heilzame werking ervan.

Ik geloof in gezonde voeding en zou het liefst 100% natuurlijk eten en 100% natuurlijke producten gebruiken. Maar ik beken met de vele verleidingen van lekkernijen is dat vaak moeilijk!

De biodynamische tuin

Joke de Ridder, tuinvrouw, leidt ons door de biodynamische tuin en vertelt ons uitgebreid over de verschillende planten en bloemen. Ook over de dieren want die horen in een biodynamische tuin thuis. Bijen zijn onmisbaar en Weleda heeft ook ‘kamers’ voor de bijen staan. Hoewel vroeg in het voorjaar de honing al geoogst kon worden is het eigenlijk pas enkele dagen geleden geoogst. Ze lieten de kamers bewust staan omdat er vanwege de droogte weinig voedsel was voor de bijen. Zo konden deze bezige bijtjes toch de hele zomer doorkomen!

Het veld met de goudsbloemen staat er prachtig bij. De tuinman is druk bezig om het onkruid weg te halen want alles wordt hier op natuurlijke wijze gedaan. Dus geen onkruidverdelgers maar gewoon met de hand weg halen. De natuurlijkste methode. De eerste oogst van de goudsbloem, oftewel de Calendula, wordt gebruikt in de geneesmiddelen die hier in Zoetermeer worden gemaakt. Vanuit de antroposofische gedachte is de eerste oogst de belangrijkste oogst voor de geneeskrachtige werking.

We lopen ook nog langs boekweit, bosaardbeien, maretak en sleutelbloemen. Te veel om op te noemen want meer dan 100 verschillende planten worden hier geoogst om tot geneesmiddel verwerkt te worden.

De bereidingsapotheek

Pauline Breedveld, apotheker, vervolgt de rondleiding. Wel moeten we eerst een apothekersjas aan, een haarnetje op en plastic sokjes over onze schoenen. We betreden nu de bereidingsapotheek van het internationale bedrijf. Hier mogen we jammer genoeg geen foto’s maken. Dan had ik jullie de brij kunnen laten zien die een van de medewerkers had gemaakt van de passiebloem. Zowel de bloem, als de bladeren en wortels worden gebruikt. Vervolgens wordt deze brij gepotentieerd, hiermee wordt bedoeld dat er energie wordt overgebracht. Om er vervolgens een tinctuur van te maken.
We worden langs verschillende processen geleid, waaronder verwarmen, indrogen en impregneren om vervolgens bij de productie uit te komen. Geen grote lopende band, bij de kleinste flesjes wordt de dop er zelfs nog met de hand opgedraaid! Het etiketteren gaat wel automatisch.

Pauline laat nog trots de voorraadruimte met de verschillende tincturen zien. Deze komen uit de hele wereld. Dagelijks worden hier op recept medicijnen gemaakt die door heel Nederland en België worden verstuurd.
In Zoetermeer worden alleen de geneesmiddelen klaar gemaakt. Het begint met zaad in de biodynamische tuin om vervolgens in een potje of flesje naar de eindgebruiker of apotheek opgestuurd te worden.

De workshop

Na de lunchpauze kan ik de workshop van Wanda volgen. Eerst wordt ons reukorgaan getest. We mogen kleine potjes open maken om te raden om welke geur het gaat. Ik ruik de lavendel en de amandel. De geur van de duindoorn en arnica ken ik niet en de roos herken ik niet.
Met verschillende producten kan ik mijn gezicht schoonmaken en we krijgen een heerlijk ‘hot towel’ om te reinigen en te ontspannen.
Vervolgens vertelt Wanda over de verschillende series voor de huid. De amandel, de iris, de roos, de granaatappel en de sleutelbloem, beter bekend als de evening primrose, zijn de basisingrediënten voor de verschillende lijnen. Afhankelijk van je huidtype. Weleda heeft ook een mannenlijn, dus de aanwezige mannen konden deze producten uitproberen.
We mogen ook verschillende texturen uitproberen. Dan zie ik op mijn eigen huid dat de ene textuur makkelijker mijn huid intrekt dan de andere.
Ook probeerde ik verschilde producten op mijn gezicht. De een voelt fijner aan dan de ander, en nu drie maanden volhouden om te kijken of er een wonder gebeurt in Zoetermeer!
O nee, de kruiden- en plantenextracten stimuleren alleen het natuurlijke proces. Ik ben benieuwd of ik een verschil ga zien!

De verschillende processen in de natuur zijn indrukwekkend. Ik sta ervan te kijken hoe snel de natuur zich hersteld na de lange droogperiode van deze zomer. Een klein wonder!
De slogan van Weleda vind ik daarom ook mooi: Wij beloven geen wonderen, we geven ze door!