DuurSamen Zoetermeer 2018

De jurk gemaakt van petflessen kreeg mijn aandacht en natuurlijk ook de andere looks van afval. Superleuk om te zien maar of we dit bedoelen met duurzaam is mijn vraag.

Het Nicolaasplein in Zoetermeer stond zondag in het teken van duurzaamheid. Stichting DuurSamen Zoetermeer wil het bewustzijn van Zoetermeerders op het gebied van duurzaamheid vergroten en had verschillende bedrijven en organisaties uitgenodigd om de inwoners te informeren over wat er allemaal gaande is in onze stad.

Het bedrijf Triboo liet zien wat er met restanten van textiel en ander afval gemaakt kan worden. Zonder nieuwe grondstoffen aan te boren maken ze bijvoorbeeld verschillende isolatiematerialen maar het meest interessantste vond ik de poten van de bloemenbak. Deze zijn gemaakt van textiel dat niet meer hergebruikt kan worden en van kleding waar zelfs derdewereldlanden voor bedanken. Triboo maakt een heel gamma van designmeubels, wel ben ik vergeten te vragen wat de prijzen zijn.

Het initiatief van Lek Belt om van fietsbanden zelfgemaakte riemen te maken sprak me ook aan. Jammer dat vanwege de warmte de workshop niet doorging. Dunea sprong er goed op in door kartonnen bekertjes bij de kraan te plaatsen zodat iedereen en zelfs de viervoeters hun dorst konden lessen.

Leuk de operatie steenbreek van de gemeente, met het inleveren van een stoeptegel kreeg je een plant. Want hoe minder tegeltuinen, hoe beter het regenwater afgevoerd kan worden zonder de riolering te overbelasten. Maar vind je een bloementuin niet veel mooier? Of vol met planten. Is het niet genieten om vogeltjes in je tuin te zien, bijen te horen zoemen en vlinders te zien fladderen in je eigen tuin.Waarom maak je van een tuin een tegeltuin? Dan kun je net zo goed in een flat wonen en de ruimte geven aan mensen die er wel een groene tuin van maken.

Het project “Zoetermeer zoemt” maakte me er op attent dat de bijenpopulatie in Nederland erg achteruit gaat, nog een reden voor meer planten en bloemen in je tuin! En wat dacht je van bessen- of frambozenstruiken en appelbomen? Het is heerlijk om je eigen fruit uit je tuin te kunnen plukken en eten!

Duurzaamheid lijkt soms ver van je bed maar met kleine aanpassingen kun je al veel bereiken voor een duurzame toekomst!

 

 

 

 

Advertisement