Dressuurwedstrijden bij Balijmanege Zoetermeer

Dressuurwedstrijden bij de Balijmanege bracht me naar de Zoetermeerse manage in Rokkeveen.

Bij dressuur gaan mijn gedachten naar Anky van Grunsven en Salinero, haar perfecte en gouden kür op muziek in Athene vergeet ik nooit meer. De combinatie van mens en dier die samen op de muziek een prachtige prestatie neerzetten. Respect!

En vier jaar later presteerde Anky het opnieuw om samen met Salinero goud te winnen, zij is meest gedecoreerde Olympiër in de ruitersport, drie keer goud op rij. En een groot voorbeeld voor al die zeer jonge vrouwen die ik vandaag heb ontmoet bij de Balij manege in Zoetermeer tijdens de dressuurwedstrijd.

“Bij een dressuurwedstrijd laten paard en ruiter zien in hoeverre zij de oefeningen beheersen die op dat niveau worden gevraagd. Dat doen zij door een dressuurproef te rijden, die uit een aantal voorgeschreven oefeningen bestaat.” aldus de KNHS, de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie.

Vandaag stonden de eerste F4 proeven van de dressuurwedstrijd op het programma. Myrte, een van de dressuuramazones, legde me goed uit wat het allemaal betekent. Je begint met F1 en eindigt bij F20. En meerdere proeven hebben 2 ritten, zoals vandaag de eerste van de F4 proeven was. En bij elke proef hoort ook nog een theorie examen.

De jury let op houding, zit, beenligging en handhouding van de ruiter maar ook op de verzorging van het paard. En natuurlijk de combinatie, luistert het paard naar de ruiter, volgt het prachtige dier de instructies en voeren ze de oefeningen goed uit. In kleine stapjes en met veel oefenen willen ook deze dressuuramazones uiteindelijk de perfecte dressuur neer zetten.

Geen muziek maar duidelijke instructies om de dressuur tot een succes te maken. In het begin hoorde ik wel tussen X en H of tussen K en A maar begreep niet gelijk wat er bedoeld werd. Totdat ik de letters op de binnenkant van de ‘bak’ zag. Door deze letters weten de ruiters waar de oefening begint en eindigt.

De spanning op de gezichten van deze zeer jonge vrouwen was goed te zien maar hier wordt uiteraard ook aan gewerkt! Ook de liefde van de sporters voor de paarden sprak mij aan.

En wie weet, misschien heb ik wel een nieuwe Olympiër ontmoet!