Gluren bij de Buren in Zoetermeer

Heb jij gegluurd? Ik wel! Vandaag mocht ik bij 64 huiskamers naar binnen om te gluren en te genieten van lokaal talent. Ik heb genoten van mooie verhalen, grappige optredens, allerlei soorten muziek en vooral de gastvrijheid. De hartelijkheid bij de ontvangst zorgde er voor dat ik me iedere keer weer op mijn gemak voelde.

Het is voor de derde keer dat dit huiskamerfestival ‘Gluren bij de Buren’ is georganiseerd in Zoetermeer. Het is een podium voor lokale artiesten om hun talent te laten zien maar ook om in contact te komen met buurtbewoners.

’s Ochtends had ik een heel programma gemaakt wat ik graag wilde zien. Toen kwam ik er achter dat 64 huiskamers in vijf uren bezoeken onmogelijk is. Daarom heb ik een keuze gemaakt, ik wilde een gevarieerd programma en zoveel mogelijk optredens gaan zien, dus ook een logische route. Gelukkig hielp het weer mee, ik kon alles op de fiets doen!

Mijn middag begon met Duo Kwakernoot. Pim van Dam ‘Kwaker’ had inderdaad vreemde vertellingen, hij werd muzikaal begeleid door de ‘Noot’ Hanneke Keverling-Buisman. De bijnamen konden niet toepasselijker zijn!

Het ritme en de sfeer zaten er gelijk goed in bij Jazz Delight aan de Cesar Franckrode maar ik ging al weer op pad naar het volgende optreden.

Froukje Veenstra zong haar eigen geschreven liedjes aan de Meerpolder in een huiskamer waar de tijd stil had gestaan. Deze zestienjarige uit Nieuwkoop speelde de eerste liedjes helemaal alleen. Dapper kwam in me op. Bij de resterende liedjes begeleidde haar vader haar. En de gasten werden ook nog getrakteerd op poffertjes!

In de kas van de buurttuin Zoete Aarde speelde Road 2 Nowhere gezellige blues covers. Wat een mooie plek voor dit initiatief.

En nu op weg naar Atelier Hordijk, er kwamen twee gasten aan die er net vandaan kwamen en heel enthousiast waren. Just the two of us en het saxofoonkwartet trakteerden ook mij op geweldig optredens. Veel muziek van Gershwin, waaronder “Shall we dance” uit de gelijknamige musical met Fred Astaire en Ginger Rogers maar ook Theme of New York, New York uit de film met Liza Minnelli.

Just the two of us liet ons een muzikale medley van Amy Winehouse horen. En met de muziek van Michael Jackson’s Billy Jean zouden we allemaal mee willen dansen als de ruimte niet helemaal vol met mensen had gezeten.

Tequila is het laatste muziekstuk wat ik nog net meekreeg van Phoenix Ensemble. De sfeer bij Terra Artprojects zat er met deze swingende band goed in.

Een warm welkom door Piet Hekker bij de Bakkerswinkel. Siju de Verhalenuil vertelde in de huiskamer op de bovenverdieping een boeiend verhaal over een kat, waar jong en oud van genoten.

Niet echt een huiskamer, wel een heerlijk optreden van Jimmy T and Friends bij Get on Stage aan het Theaterplein, en voor de liefhebbers was er een optreden van Doolaard bij het Forum in de bibliotheek. Drie broers vertolkten Amerikaanse folk & country muziek, waaronder ook songs van de legendarische Bob Dylan.

Ierse pub muziek stond bij het optreden van Blue Monday in het Stadsmuseum centraal met indrukwekkend getokkel op een Ierse bouzouki.

Wat een oase van rust toen ik het CKC in liep en het indrukwekkende pianospel van Willard Roepers hoorde. Für Elise klonk in de vernieuwde lounge prachtig. Wat een talent.

En de afsluiter van mijn volle programma was door Peter Hogenboom, een onverwacht talent op het podium van het CKC.

In 16 steden stonden meerdere huiskamers open voor dit festival georganiseerd door Stichting de Cultuurbrigade in samenwerking met lokale organisaties. In Zoetermeer is het mede mogelijk gemaakt door Floravontuur Promotie Zoetermeer, Fonds 1818, Zoetermeerfonds en de Gemeente Zoetermeer. Albert Heijn Zoetermeer zorgde voor de koffie, thee en koekjes.

Bij iedere huiskamer stond ook een blik waar een vrijwillige bijdrage in gedoneerd kon worden voor Gluren bij de Buren 2019 maar dat kan ook nog online! Voor meer informatie, kijk op Gluren bij de Buren.

Advertisement